KLIK SINI

Followers

Friday, 12 August 2011

Entri 7 Ramadhan: Resepi Spagetti Bolognese Neeya

Salam..

Hye peepsss.. Haa.. Nampaknya resepi spagetti Neeya 
petang tadi da menjadi.. Alhamdulillah.. Hilang kempunan
ni kan.. Malam ni Neeya nak share resepi Neeya ni..
Actually resepi ni Neeya dapat dari blog2 masakan..
Tapi Neeya da tambah tolak bahagi n darab.. So..
Hasilnya.. Jadi la Spagetti Bolognese Neeya ni..
Heeeeeee.. Sgt senang korang.. Korang bole cuba oke..
Resepi ni untuk 5 org tau...
Selamat mencuba..


Klik untuk tumbesaran berganda2

Klik untuk tumbesaran berganda2

Bahan-bahan:


1 Paket Spagetti (San Remo atau apa2 je.. Terpulang..)
1 Botol Sos Spagetti Kimball Selasih n Bawang
Daging cincang yang telah direbus (Nak guna ayam pun bole)
1 labu bawang besar dipotong dadu
Garam secukupnya
Air rebusan daging cincang (Ayam pun bole)
Cendawan Tiram (Nak guna cendawan butang pun bole)


Cara-cara (Spagetti):
  1. Masak air dalam periuk.
  2. Masukkan sedikit minyak masak dan secubit garam (Untuk elakkan melekat).
  3. Masukkan spagetti (Masak dalam 10 minit,jgn terlalu lembik atau terlalu keras).
  4. Toskan.

Cara-cara (Sos):
  1. Masukkan sedikit minyak ke dalam periuk. Masukkan bawang besar dan tumiskan sampai kekuningan.
  2. Masukkan daging yang telah direbus dan kacau sehingga sebati dengan bawang.
  3. Masukkan sos spagetti Kimball dan kacau.
  4. Masukkan air rebusan daging, jangan terlalu banyak sebab xnak cair.
  5. Masukkan cendawan dan kacau.
  6. Masukkan garam secukupnya.dan tunggu sehingga masak.
  7. Hidangkan dengan spagetti.
Selamat mencuba...

Wasalam..

2 comments:

aleen aiden said...

wawawaaa..nampak mabeles!hu3

miss.neeya said...

haa..nak tau mabeles ke x..kena la try aleen..hehe

KLIK SINI

Miss iPod