KLIK SINI

Followers

Monday, 18 April 2011

Cara Miss Marsh Study

Salam..

Selamat malam sume kawan2 blogerzz..
Malam ni Miss Marsh nak share sikit kat kawan2 tentang cara2 Miss Marsh study..
Cehhh.. Macam pandai je kan..
Hehehehehe..

Actually Miss Marsh ni bukan budak pandai pun..
Saje je la nak share cara2 Miss Marsh study..
Dan Miss Marsh rasakan berguna untuk adik2 yang nak hadapi SPM, STPM 
mahupun final exam untuk yang berada di IPT..

Sebenarnya.. Cara seseorang study xsama dan berlainan..
Tapi Miss Marsh nak share jugak la sikit tips study yang efficient..
Cewaaahhhh.. Cara ni Miss Marsh rasakan efficient pada diri Miss Marsh la..
Tapi kalau ada yang nak praktikkan pun boleh..

1) Catat nota tambahan
So.. Adik2 n kawan2.. Time cikgu @ pensyarah ngah cakap apa yang xde
dalam buku... Ringan2kan tangan untuk catat oke..

2) Buat nota sendiri
Lepas abes je claz @ balik je dari umah @ kampus.. Korang trus buat nota 
sendiri.. mengikut kefahaman.. Apa yang penting.. MUDAH, PADAT n RINGKAS.

3) Jangan tido lewat @ berjaga malam
Pada adik2 @ korang yang nak exam 2.. Jangan la tido lewat @ berjaga kerana study..
Seeloknya kornag tido awal n bangun kemudian untuk study.. Sebab bila
kita ngantok.. Otak kita xdapat gak nak ingat apa yang kita 
baca @ hafal 2.. So.. Apa kata restkan dia dulu.. Then baru sambung...

4) Jangan buat keje last minit
Pada adik2 @ korang yang suka wat keje @ assignment @ homework last minit 2..
Apa kata avoidkan dari wat keje last minit ni.. Cuba buat sikit2.. Kalau malas sangat pun try wat sikit2..
Nanti bila da nak hantar xde la pressure smpai xtido malam kan..

5) Rajin bertanya
Pada korang yang xpaham.. Rajin2 la bertanya pada cikgu @ pensyarah @ kawan2 
korang yang lebih tahu.. Orang cakap.. MALU BERTANYA SESAT JALAN..
So.. Bila kita rajin bertanya.. Of Cos la kita xsesat jalan kan.... 

6) Rajin buat latihan
Haaa... Pada korang yang lemah MATH.. Rajin2 lah wat latihan..
Sebab kalau korang malas wat latihan.. Memang susah la.. Selain 2.. Pada yang lemah MATH
@ ACCOUNT.. kKorang juga kena rajin2 hafal rumus dia..
Kalau xingat rumus susah gak kan...

Pada yang lemah Bahasa Inggeris lak...
Korang boleh try..

1) Banyakkan dengar lagu English
SO.. Korang kena la rajin2 dengar lagu org putih.. Jangan asyik nak dengar 
lagu Indon je k.. Dah dengar 2, cari la lirik lagu dia n maksud dia skali
dalam Bahasa Malaysia..
Dengan cara ni.. Boleh tambah kefahaman kita..

2) Baca akhbar Orang Putih
So.. Korang juga perlu banyakkan membaca surat khabar org putih..
Tinggalkan jap Harian Metro feveret korang 2..
Dengan cara ni.. Boleh memperkasakan vocabulary korang...
Catatkan perkataan yang korang xpaham..
Then.. Cari la dalam kamus...

3) Buat kamus sendiri
Haaaa.. Nia lagi 1 cara yang efficient...
Korang catat je perkataan pe yang korang baru belajar dalam buku kecik..
Bawak ke mana2 korang pegi...
Time cikgu @ pensyarah xde dalam claz bole la baca kan..
Xde la POT PET POT PET je dalam claz..

So.. Miss Marsh rasa sampai sini je.. Sori kalau ada yang terkurang..
Miss Marsh juz nak share je dengan korang..
Kalau korang xsuke xpe k..
Kalau ada kawan2 yang nak share cara lain dengan Miss Marsh.. 
Boleh drop your comment oke..
Tenkiu.....

Wasalam...


No comments:

KLIK SINI

Miss iPod